Skip to content

Wat is een SSD en wat kan je ermee?

Steeds vaker zien we het woord ‘SSD’ staan bij het aanbod van computers en laptops. Maar wat is een SSD nou precies en wat kan je ermee? De antwoorden hierop lees je in dit blog. 

SSD is een afkorting van Solid State Drive. Letterlijk vertaald; Solide Staat Schijf. Wat dus betekent dat het een “schijf” is zonder bewegende en draaiende onderdelen. Je kunt je wellicht voorstellen dat een schijf die niet beweegt ook veel minder hitte en geluid produceert. Dit is één van de voordelen van een SSD ten opzichte van een HDD (Hard Disk Drive). Maar het grootste voordeel is dat een SSD veel sneller reageert dan een HDD. 

Het verschil

Een HDD maakt gebruik van een spiegel waar data ingegraveerd wordt. Deze spiegel draait rond en een naald leest en schrijft de data weg. Het is goed te vergelijken met een LP en platenspeler. Een SSD is in essentie te vergelijken met een grote USB-stick. Zoals te zien op de foto hiernaast, zitten er bij een SSD diverse chips op een printplaat gesoldeerd. In tegenstelling tot de HDD hoeft er niet “gezocht” te worden naar de data die op een schijf staat maar staat de data direct paraat op een chip. Wanneer je een programma opstart of een document opent, hoeft er dus geen schijf meer te gaan draaien om de gevraagde data te vinden. De SSD kan het verzoek direct verwerken. Hierdoor werkt een SSD tot wel 5x sneller dan een ouderwetse HDD.

LINKS: HDD | RECHTS: SSD

Wat kan je ermee?

Nu we weten dat een SSD een nieuw soort harde schijf is, die veel sneller werkt dan een ouderwetse harde schijf, is het interessant om te kijken wat we hiermee kunnen. 
Op het gebied van computeronderdelen is de uitvinding van de SSD misschien wel de grootste stap voorwaarts in jaren. Sinds deze uitvinding kunnen we veel oude hardware die standaard niet uitgerust was met een SSD, zoals iMacs uit 2010 (tot 2017), MacBooks (tot 2013) en Mac Mini’s, nu wel voorzien van een SSD. Hierdoor worden deze apparaten weer veel sneller, zelfs sneller dan toen je ze nieuw in de winkel kocht! 

Qua processoren en geheugen is er niet zo heel veel veranderd. De Intel Core i5 en Core i7’s die in de Mac en Windows PC zitten, voldoen tegenwoordig voor de meeste mensen nog prima. Het probleem zit vaak in de snelheid waarmee de data uitgelezen en getoond kan worden. Een probleem dat nu opgelost kan worden met een SSD!

Snelheidsvergelijking

In de tabel hieronder zie je het verschil in lees- en schijfsnelheid van een SATA SSD versus een normale (ouderwetse) harde schijf.
Onderstaande gegevens zijn waarheidsgetrouw. Het verschil in snelheid is echt zo groot.

Overtuigd? Vraag een prijsopgave aan!

Overtuigd van de voordelen van een SSD en wil je zelf ook zo’n snelle iMac, MacBook, Mac Mini of Windows PC? Wacht dan niet langer. Na de upgrade zal je weer jaren plezier hebben van je snelle computer. Open de Upgrade Assistent voor een vrijblijvende prijsopgave of maak direct een afspraak.

Overtreffende trap

Iedereen met een iMac (vanaf 2013) met een Fusion Drive, raad ik aan om ook het blog over de Ultieme iMac upgrade te lezen. In dit blog wordt uitgelegd dat er nog een overtreffende trap is voor iedereen die meer snelheid uit zijn of haar iMac wil halen. Alle iMacs met een Fusion Drive beschikken namelijk over een aansluiting voor een zogenaamde NVMe SSD. Deze chip is nóg sneller dan een normale SSD.
Ook deze upgrade kan Techdudes voor je verzorgen.

 

Sharing is caring

Deel dit verhaal als je het leuk of interessant vond.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zijn er vragen?

Schroom niet om contact op te nemen als u vragen heeft.

REPARATIE OP LOCATIE

Corona
update

Het corona virus is er nog altijd, maar door de inspanning van velen we zijn op de goede weg. Vooral hier in het noorden zijn de nieuwe gevallen schaars. 

Omdat nog steeds een groot deel thuis werkt neemt de vraag naar reparaties en onderhoud toe.

Om u allen weer beter te kunnen helpen voeren we vanaf heden ook weer reparaties en upgrades bij u aan huis uit! 

Neem contact op voor een afspraak.